Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Iwkowa - Wypożyczalnia
(1)
Wojakowa - Wypożyczalnia
(1)
Rok wydania
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. (w bibliotece.pl)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Iwkowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wojakowa - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej