Sorting
Source
Katalog zbiorów
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(3)
Branch
Iwkowa - Wypożyczalnia
(2)
Wojakowa - Wypożyczalnia
(1)
Author
Koziołek Ryszard (1966- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
1901-2000
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Kucharstwo
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Subject: time
1901-
(1)
1901-2000
(1)
2001-0
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Literatura polska
(1)
Poradnik
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Dobrze się myśli literaturą / Ryszard Koziołek. - Wołowiec : Czarne ; Katowice : Uniwersytet Śląski, 2016. - 284, [1] s. ; 22 cm.
Czy literatura jest jest koniecznością mówiącego człowieka? W swoich esejach Ryszard Koziołek przekonuje, że ilekroć próbujemy coś wyjaśnić, porozumieć się z innym lub wyrazić emocje, jesteśmy na nią skazani.
Czytanie literatury ulepsza myślenie i naprawia złą mowę publiczną.
Autor sięga do twórczości klasyków - jak prus, Kraszewski, Sienkiewicz, Przybyszewska czy Mrożek - oraz pisarzy współczesnych - Springera, Stasiuka, Pilcha czy Karpowicza. Życiorysy są dla niego równie ważne jak fikcje, jeśli tylko pozwalają myśli ruszyć z miejsca i ćwiczyć się w wyrażaniu i opowiadaniu świata. ( z okł.)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Iwkowa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 82(091) (1 egz.)
Book
In basket
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. (w bibliotece.pl)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Iwkowa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Wojakowa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again