Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(2)
Branch
Iwkowa - Wypożyczalnia
(1)
Wojakowa - Wypożyczalnia
(1)
Year
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
1901-2000
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kucharstwo
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. (w bibliotece.pl)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Iwkowa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Wojakowa - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again